Пароконвектомат або конвекційна піч: що вибрати?

Конвекційна піч і пароконвектомат – затребуване обладнання для професійної кухні. Апарати широко використовуються як у закладах громадського харчування, кафе, ресторанах і готелях, так і у відділах кулінарії в супермаркетах, шкільних, корпоративних кафе і їдальнях із сотнями і навіть тисячами клієнтів.

Якщо перед вами стоїть питання, який тип обладнання пароконвекційна піч або пароконвектомат, стане чудовим рішенням для вашого бізнесу, цей матеріал для вас. У ньому ми розповімо про особливості функціоналу цих двох видів техніки для професійної кухні, а також у чому їхні переваги та недоліки.

Особливості роботи конвекційної печі

Здається, пекарні та відділи випічки в супермаркетах не можна уявити без конвекційних печей. Таке професійне обладнання для відділів кулінарії, пекарень і кондитерських користується чималим попитом серед власників бізнесів.

Принцип роботи

Для прийняття обґрунтованого рішення щодо вибору між пароконвектоматом або конвекційною піччю необхідно зрозуміти принцип роботи кожного обладнання. 

Конвекційна піч являє собою герметичну духову шафу з нагрівальними елементами і вентиляторами. Завдяки роботі останніх жар рівномірно розподіляється по основній камері і дає змогу створювати чудові умови для приготування хліба, солодкої випічки, запікання, смаження, тушкування м’яса, риби, овочів. Порівняно з духовками обладнання працює швидше, ефективніше (випікає не тільки зверху і знизу, а по всьому периметру) і зберігає властивості продуктів.

Режими роботи

Як уже зазначалося, запікання, смаження, випікання і тушкування – це основні функції і режими роботи конвекційних печей. Опціонально моделі також можуть оснащуватися функцією зволоження парою.

Плюси та мінуси

  • Плюси. Нижча вартість, ніж у пароконвектоматів, а також хороша якість випічки і запікання.
  • Мінуси. Обмежений функціонал порівняно з пароконвектоматами. Якщо у вас є пароконвектомат, то вам не потрібно обзаводитися конвекційною піччю, адже пристрій включає її функції. Але конвекційна піч не може замінити пароконвектомат та іншу техніку на кухні.

Пароконвектомат: особливості

Чим відрізняється пароконвектомат від конвекційної печі? Якщо конвекційна піч – обладнання з відносно вузькопрофільним функціоналом, то такого не можна сказати про пароконвектомати. 

Це мультизадачні пристрої, які фактично можуть замінити конвекційну піч, електроплиту, пароварку, сковороду та інші пристрої. А також, крім конвекції, працюють ще й у режимі готування на парі та комбінованому режимі (і це тільки базовий набір функцій), дають змогу готувати ширший спектр страв – від супу, овочів і м’яса на парі, до випічки та десертів. У наші дні пароконвектомати вважаються еталоном обладнання для професійної кухні (як ресторанів високої кухні, так і невеликих кафе з широким спектром страв).

Принцип роботи

Обладнання поєднує пар і сухий жар для приготування страв різного типу. Завдяки унікальним технологіям і програмному управлінню пароконвектомати забезпечують високу швидкість приготування, зручність, універсальність, простоту управління й обслуговування, безперебійну роботу в разі системного використання, а також високу ефективність використання ресурсів (газу, електрики, води).

Режими роботи

Крім стандартних трьох режимів – приготування на парі, конвекції та комбінованого режиму (пар + конвекція), пароконвектомати, залежно від виробника і серії обладнання, опціонально можуть мати безліч режимів приготування, замінюючи в одному пристрої не тільки конвекційну піч, а й іншу техніку для професійної кухні:

  • Парогенератор і водяну баню
  • Конвектор
  • Сковороду
  • Гриль
  • Електроплиту
  • Фритюрницю
  • Пастеризатор
  • Пристрої з комбінованим режимом приготування – пар + конвекція.

Наприклад, крім основних трьох режимів, всіма перерахованими додатковими функціями володіють пароконвектомати Rational iCombi Pro. А надійні і більш бюджетні системи з трьома базовими функціями приготування і масою додаткових функцій управління і обслуговування представлені в серії Rational iCombi Classic.

Плюси та мінуси

  • Плюси. Унікальні технології приготування і мультифункціональність в одній моделі, висока продуктивність, ефективність, безперебійність роботи, довговічність, простота управління і обслуговування.
  • Мінуси. Вартість обладнання може бути вищою, ніж у конвекторів.

Пароконвектомат і конвекційна піч – відмінності

Ось основні відмінності, які є у пароконвектомата і конвекційної печі.

ПараметриПароконвектоматКонвекційна піч
ЦінаВище, ніж у конвекторів – від €5810 німецького бренду RationalНижче, ніж у пароконвектоматів
Функціонал основний– Приготування на пару (парогенератор та водяна баня)
– Конвекція
– Комбінований режим (пар + конвекція)
– Конвекція
Додаткові функції– Сковорода
– Гриль
– Електроплита
– Фритюрниця
– Пастеризатор
– Копчення
– Низькотемпературний режим приготування
– Тушкування
– Запікання
– Зволоження парою (у деяких моделях)
Сфери застосуванняГотелі, ресторани, кафе, пекарні, кондитерські, відділи готової гастрономії та випічки у супермаркетах, піцерії, шкільні їдальні, заклади громадського харчування в університетах та на підприємствах.Готелі, ресторани, кафе, пекарні, кондитерські, відділи готової випічки у супермаркетах, шкільні їдальні, заклади громадського харчування в університетах та на підприємствах.
Що можна готувати
– Перші та другі страви
– Десерти
– Випічка
– Гасити овочі, м’ясо, рибу
– М’ясо та овочі на грилі
– Копчення
– Страви в низькотемпературному режимі
– Sous-vide страви (готування у вакуумі)
– Розігрівати десятки порцій страв
– Випічка
– Запікати та тушкувати овочі, м’ясо

Пароконвектомат чи конвекційна піч: як прийняти рішення?

Обираючи пароконвектомат або конвекційну піч для свого бізнесу, перш за все, зверніть увагу на потреби вашої кухні, виходячи з меню та його потенційної трансформації в майбутньому.

  • Конвектори дають хороший функціонал і допомагають закрити потреби кухні в приготуванні випічки та запіканні інших продуктів. Однак, їхній функціонал не здатен замінити функції пароконвектоматів та іншої техніки. Скажімо, якщо ви вирішите додати в меню перші або другі страви, то функціоналу конвектора буде недостатньо.
  • У разі ж пароконвектоматів, то це мультифункціональні пристрої, які не тільки володіють функціями конвектора, а й мають масу інших режимів, відкриваючи перед командою більше можливостей для приготування на одному апараті. Пристрій дає змогу готувати практично весь спектр страв, незалежно від специфіки та класу закладу громадського харчування. Це якраз той варіант обладнання, який відкриває широкі можливості перед бізнесом, навіть якщо компанія вирішить розширити меню або змінити спеціалізацію. При цьому пристрій не потребуватиме заміни або простоюватиме без діла.

Наостанок резюмуємо, що пароконвектомат і конвекційна піч – це не взаємозамінне обладнання, адже пароконвектомат може працювати в режимі конвекційної печі, але в конвекційній печі немає всіх тих функцій, які дають пароконвектомати. Тому обираючи між варіантами обладнання, зверніть увагу як на вартість техніки, так і на її потенційну вигоду з погляду вкладень і отриманого функціоналу для професійної кухні.

Джерела:

  • https://www.rational-online.com/uk_ua/industry/
  • https://technofood.com.ua/ua/stati/konvektsionnaia-pech-dlia-obshchepita