Пароконвектомат бойлерний чи інжекторний: який обрати?

Пароконвектомати – незамінне багатофункціональне обладнання для професійної кухні будь-яких масштабів. Навіть із найпростішим функціоналом такі моделі працюють як конвекційна піч, пароварка та в комбінованому режимі, що поєднує пар і конвекцію.

Від невеликих сімейних кондитерських до ресторанів високої кухні з сотнями відвідувачів за день – такі системи чудово себе зарекомендували серед шеф-кухарів у всьому світі. І цьому є просте пояснення: багатофункціональність пароконвектоматів та висока якість приготованих страв.

Сучасні виробники обладнання на цей момент пропонують два різновиди пароконвекційних печей за способом утворення пари в системі. Це інжекторні та бойлерні моделі. 

У цьому матеріалі ми розглянемо їх ключові відмінності, а також основні переваги бойлерних та інжекторних моделей. Щоб, обираючи варіант для свого бізнесу, ви могли визначитися, який пароконвектомат обрати – інжекторний чи бойлерний.

Що таке бойлерний пароконвектомат

Принцип роботи 

Подача пари в апаратах такого типу відбувається завдяки роботі окремого модуля, бойлера. Саме в ньому й утворюється пара. Після цього, виходячи з заданих параметрів на апараті, пара з бойлера подається в основну камеру з продуктами, де й відбувається термічна обробка та приготування страв. 

Якщо ви хочете купити бойлерний або інжекторний пароконвектомат, зверніть увагу на наступні переваги бойлерних моделей. 

Переваги

Такий тип обладнання належить до більш продуктивних та ефективних варіантів систем з таких причин:

  • Системи у порівнянні з інжекторними пристроями утворюють більше пари; 
  • Завдяки конструкції не утворюється накип у основній камері приготування; 
  • Обладнання генерує пару дуже швидко, і як результат, функціонує більш ефективно, що впливає на швидкість приготування страв без втрати якості та смаку готових продуктів; 
  • У моделях відсутні форсунки, які потребують системного обслуговування та чистки, оскільки у процесі експлуатації форсунки (інжектори) можуть засмітитися, що обмежує процес утворення пари; 
  • Також, обираючи пароконвектомат інжекторний або бойлерний, варто звернути увагу на можливість останнього змінювати температуру приготування, зокрема, і в низькотемпературному режимі; 
  • Обладнання відрізняється більш продуктивною роботою.

Наприклад, пароконвектомати компанії Rational останнього покоління мають саме бойлерний тип утворення пари. Адже саме німецький бренд Rational і є першим у світі розробником пароконвектоматів, який залишається лідером галузі вже понад півстоліття.

Особливості інжекторних пароконвектоматів

Інжекторні моделі пароконвектоматів з’явилися як більш бюджетна альтернатива бойлерним системам, і як варіант обладнання нового покоління зі спрощеною конструкцією. 

Принцип роботи 

Утворення пари в моделях із форсунками відбувається дещо інакше, ніж у бойлерних апаратах. Окремий модуль в інжекторних моделях відсутній, а пара утворюється безпосередньо в основній камері. Для цього через інжектори (форсунки) впорскується вода безпосередньо на нагріті ТЕНи пристрою. 

Переваги

  • Функціонує одразу після ввімкнення, немає необхідності чекати, поки нагріється вода у бойлері. 
  • Більш доступна вартість у порівнянні з бойлерними моделями. 
  • Менші габарити завдяки відсутності бойлера з водою. 
  • Не потрібно чекати підігріву води для початку роботи системи.

Пароконвектомат інжекторний чи бойлерний: який обрати?

Шукаєте надійний і функціональний пароконвектомат для вашого бізнесу, але все ще не знаєте, обрати інжекторний чи бойлерний? Використовуйте порівняльну таблицю обладнання, щоб наочно порівняти плюси і мінуси популярних пароконвекційних систем для професійної кухні.

Параметри пароконвектоматаБойлерніІнжекторні
ЕнергоспоживанняВважаються більш енергозатратними через необхідність підігрівати воду в бойлері.Вважаються менш енергозатратними через відсутність необхідності постійно підігрівати воду.
ЦінаВартість вища, ніж у інжекторних.Вартість моделей менша, ніж бойлерних.
ГабаритиВважаються більш габаритними моделями через наявність бойлерної системи.Вважаються більш компактними моделями.
Особливості установкиОпційно потребують підключення фільтра для подачі води.Обов’язкове підключення фільтра для води, а також ум’якшувача води.
ПлюсиВисока якість приготування страв. 
Великий об’єм генерації пари. 
Висока швидкість утворення пари. 
Висока продуктивність системи – швидкість приготування без втрати якості продуктів. 
Дозволяють вибрати температуру приготування. 
Вся накип від утворення пари залишається в бойлері і не осідає на стінках основної камери.
Більш доступна вартість. 
Менші габарити моделей завдяки відсутності бойлера з водою. 
Не потрібно чекати підігріву води для старту роботи системи.
МінусиВартість обладнання дещо вища ніж у інжекторних моделей. 
Потрібно трохи почекати, поки вода в бойлерній системі підігріється до утворення пари – у сучасних моделях це займає кілька хвилин.
Генерує менший об’єм пари. 
Накип від випаровування води може залишатися в основній камері обладнання, де відбувається приготування страв. 
Менша швидкість утворення пари. 
Ймовірність засмічення однієї або кількох форсунок у процесі експлуатації, що впливає на швидкість і якість приготування страв. 
Необхідність додаткового обслуговування системи, включаючи діагностику, чистку або заміну форсунок.

Наостанок зазначимо, що кожен тип обладнання має свої переваги та недоліки. Вибираючи бойлерний або інжекторний пароконвектомат для бізнесу, варто зважати на ці нюанси. Однак, разом з цим на ринку професійного обладнання бойлерні моделі вважаються вигіднішими рішеннями з точки зору продуктивності, надійності та технологічності.

Джерела:

  • https://kssmarket.ru/blog/stati/parokonvektomat-boylernyy-ili-inzhektornyy-kakoy-vybrat/
  • https://www.rational-online.com/uk_ua/company/about-us/